Компенсація від Shopify для українського бізнесу

Дропшиппінг з Alibaba: Як безпечно купувати товари


Дропшиппінг з Alibaba: Як безпечно купувати товари


Щоб почати онлайн-бізнес, вам потрібні дві основні складові: трендовий товар та надійний постачальник. Якщо у вас вже є ідея трендового товару та бізнес-план, то наступний крок – пошук ідеального постачальника. В інтернеті досить просто знайти партнера з виробництва або оптової торгівлі. Тим не менш, пошук іноземних постачальників все ще може здатися складним завданням для інтернет-підприємців-початківців.

У цій статті ми докладно розглянемо, як купувати на Alibaba. А також розповімо про ті нюанси цього популярного бізнес-каталогу, які вам потрібно знати для ефективного та безпечного пошуку постачальника для подальшої реалізації товарів у вашому магазині. Ми познайомимо вас із плюсами та мінусами співпраці із закордонними партнерами та покажемо, як орієнтуватися та купувати на Alibaba.

Важливо: перш ніж робити будь-які покупки на Alibaba, ознайомтеся зі свіжою інформацією та запобіжними заходами для здійснення покупок Alibaba за цим посиланням.

Зміст

Що таке Alibaba?

Якщо ви вже прийняли тверде рішення знайти постачальника з-за кордону, то велика ймовірність, що ви захочете дізнатися як купувати на Alibaba або як вести дропшиппінг на AliExpress. Згідно з цифрами, Alibaba є найбільшою у світі компанією електронної комерції, яка у 2020 році отримала дохід у розмірі 78,6 мільярда доларів. Це також найкращий каталог, який пов'язує постачальників (в основному з Азії) із покупцями з будь-якої точки світу.

Головна сторінка сайту Alibaba

Група Alibaba володіє трьома китайськими торговими майданчиками - Taobao, Tmall та Alibaba.com. Тут понад сто мільйонів користувачів, а також багатомільйонний вибір продавців та товарів. У цьому каталозі ви знайдете абсолютно все, саме тому це одне із найпопулярніших місць для онлайн-покупок.

Наскільки безпечно користуватися Alibaba?

З моменту свого відкриття у 1999 році Alibaba є одним із найбільших торгових майданчиків у світі. Як і на багатьох інших торгових майданчиках, більшість продавців на Alibaba заслуговують на довіру і вже підтвердили свій авторитет. Компанія також пропонує Trade Assurance. Це програма для перевірки та складання списку обраних постачальників, а також для захисту ваших транзакцій через платіжну платформу Alibaba.com.

Основні переваги програми Trade Assurance включають:

  • Різні варіанти оплати. Alibaba пропонує багато способів оплати, включаючи кредитні картки, PayPal, а також додаткові фінансові опції для постійних покупців зі США.
  • Безпека платежів. Ви можете відстежувати всі фінансові операції з постачальниками та отримувати інформацію про те, коли вони отримають ваші платежі.
  • Відмінна підтримка. При роботі з постачальниками через Trade Assurance можливе повернення коштів, якщо ви не задоволені якістю товару.

Trade Assurance захищає вас від шахрайства чи отримання продукції низької якості з Alibaba.

Це не означає, що ви не можете плідно працювати з іншими постачальниками дропшипінгу, які не беруть участь у програмі Trade Assurance. Просто в цьому випадку вам потрібно буде витратити більше часу на самостійне збирання інформації про надійність постачальника.

Давайте розглянемо заходи, які допоможуть купувати товари на Alibaba без ризику:

  1. Перевірка постачальників. На Alibaba є власна програма, яка включає кілька рівнів перевірки. Нижче наведено діаграму, яку пропонує Alibaba. У ній коротко описано три різні рівні перевірки. Ці піктограми перевірки відображатимуться у списку товарів та профілі постачальника (якщо він має обліковий запис). Орієнтуватися на таку верифікацію – добрий перший крок.

    Перевірка постачальників на Alibaba

    Ось додаткова інформація про золоте членство Alibaba для постачальників.

    Крім внутрішньої перевірки Alibaba існують також незалежні сторонні служби, що знаходяться в Азії. Вони можуть відвідувати заводи від вашого імені для перевірки постачальника і якості продукції. Якщо обсяг вашого замовлення не маленький, кілька сотень доларів за додаткову впевненість можуть виявитися цілком виправданими.

  2. Не соромтеся ставити запитання. Коли ви почнете вибирати постачальників, обов'язково ставте якнайбільше питань про легальність їхнього бізнесу та якість товарів. Попросіть копію ліцензії на ведення бізнесу, попросіть номер телефону та зателефонуйте за ним. Проведіть зустріч по Skype з вашим майбутнім постачальником. Попросіть фотографії фабрики та зразки продукції.

    Не бійтеся запитувати про те, що допоможе вам почуватися комфортніше при веденні бізнесу з людиною, яка знаходиться за кордоном. Навіть якщо ви попросите сфотографуватися на заводі, тримаючи в руках сьогоднішню газету та один із зразків продукції, це не виглядатиме дивно.

  3. Вимагайте зразок товару. Само собою зрозуміло, що перш ніж вкладати значну суму грошей, необхідно отримати зразки для перевірки та підтвердження якості. Ви можете зв'язатися з постачальником через додатковий обліковий запис або іншу електронну пошту, щоб отримати ще один зразок. Таким чином ви зможете порівняти їх та не переживати з приводу якості товарів.

  4. Не чіпляйтеся за підозрілі угоди. Якщо щось виглядає надто добре, щоб бути правдою, то зазвичай так воно і є. Остерігайтеся цін або обіцянок, які здаються неправильними або дуже відрізняються від цін інших постачальників, з якими ви спілкувалися. Завжди будьте готові відмовитись від угоди, якщо вас щось не влаштовує.

Якщо ви шукаєте нових постачальників на Alibaba, не забудьте встановити у свій самртфон WeChat. Так ви зможете спілкуватися з потенційними постачальниками у режмі реального часу. Це допоможе краще їх дізнатися і зрозуміти, чи підходять вони для співпраці.

Як працює Alibaba?

Платформа Alibaba призначена для тих, хто бажає придбати велику кількість продукції у оптовиків за низькою ціною. Це також чудовий варіант для придбання продукції під власною торговою маркою, оскільки ви купуєте товар безпосередньо у виробника. Ви можете легко отримати товар з індивідуальним дизайном або логотипом, який буде нанесений на виріб у процесі виробництва.

У чому різниця між Alibaba та AliExpress?

Alibaba та AliExpress – це китайські онлайн-майданчики, на яких розміщують свої пропозиції сторонні продавці. Основна різниця між Alibaba та AliExpress полягає в наступному:

  • Alibaba переважно орієнтується на угоди між комерційними організаціями.
  • AliExpress відкритий як для роздрібних, так оптових покупців.

У той час, як компанія Alibaba націлена на підприємства, які роблять оптові замовлення, AliExpress може бути використаний у бізнес-моделі дропшипінгу будь-яким охочим без вимог до мінімального обсягу замовлення.

Також, на Alibaba ви купуєте товар безпосередньо у виробника та можете попросити виробника нанести на товари ваш індивідуальний дизайн чи логотип. Товари з AliExpress вже виготовлені, тому можливість внести доповнення обмежена, до того ж коштують товари там дорожче.

Продавці на AliExpress дуже часто пропонують доставку ePacket, а це допомагає вашому магазину електронної комерції швидше доставляти продукцію покупцям. А ось на Alibaba, на жаль, час доставки значно довший.

Порівняння AliExpress та Alibaba

(Фото із сайту Fit Small Business )

Якщо ви займаєтеся електронною комерцією та хочете швидко отримувати товари з AliExpress, при цьому не працюючи з оптовиками, підключіть магазин Shopify до DSers. Це допоможе автоматизувати ваш дропшипінг. Таким чином, у вас буде більше вільного часу на маркетинг товарів.

Плюси та мінуси дропшипінгу на Alibaba

Найбільш поширена причина, через яку багато бізнесменів шукають постачальників товарів в Азії, зокрема в Китаї, полягає в тому, щоб скористатися перевагами низької вартості товарів. Витрати на виробництво в Азії можуть бути значно нижчими, ніж у Північній Америці або інших частинах світу. Настільки нижче, що єдиним мінусом для легкого старту дропшипінгу є лише те, що виробництво знаходиться за кордоном.

Нижча вартість продукції це чудово, але це не єдина причина, через яку Азія є привабливим місцем для пошуку постачальника є і деякі додаткові плюси:

  • Нижчі виробничі витрати.
  • Постачальники більш відкриті для співпраці з невеликими підприємствами та згодні постачати невеликі обсяги продукції.
  • Величезна кількість постачальників, що дозволяє вибрати відповідного саме для вас.
  • Іноді Азія може бути єдиним місцем, де виробляється певний товар.
  • Такі універсальні служби як Alibaba спростили пошук постачальників та процес закупівлі товарів.

Поряд із перевагами закупівель у закордонних постачальників існує й ряд недоліків, про які власники магазинів повинні знати також. До найбільших недоліків відносяться:

  • Нижча якість, ніж заявлено.
  • Низькі стандарти виробництва та товарів.
  • Відсутній захист інтелектуальної власності.
  • Мовний бар'єр створює складність у спілкуванні.
  • Складно чи дорого перевірити виробника та відвідати його на місці.
  • Більше тривалий час доставки.
  • Культурні відмінності у діловій практиці.
  • Імпорт продукції та митне оформлення.
  • Нижчий рівень безпеки платежів та правового захисту.

Додаткова інформація на тему: "Повний посібник з дропшиппінгу".

Поради для успішної роботи на Alibaba

Ось кілька порад з дропшиппінгу та рекомендацій щодо безпечної купівлі товарів на Alibaba.

Пошук товарів

Купівля товарів на Alibaba і використання каталогу не викликають труднощів, тут все аналогічно до інших торгових майданчиків, наприклад, таких як eBay. Перегляньте категорії товарів або виконайте пошук конкретного товару, який вам потрібен.

Існує два основних підходи до пошуку товарів на Alibaba. Ви можете шукати товари за описом товару, наприклад, "нашийники для собак", що дасть вам тисячі результатів. В якості альтернативи, у меню, що випадає, ви можете вибрати "Постачальники" замість "Товари" і шукати виробників, які спеціалізуються на певному типі товарів.

Пошук товарів на Alibaba по постачальнику

На що звертати увагу на сторінці товару?

Коли ви починаєте пошук постачальника на Alibaba, є кілька речей, про які не можна забувати. Зверніть увагу на сторінку товару. Давайте розглянемо приклад сторінки товару та список нашийників для собак, який ми знайшли на Alibaba.

Приклад сторінки товару на сайті Alibaba

Ціна за одиницю товару

Ціна – одна з перших речей, на яку ви звернете увагу при покупці на Alibaba. У цьому списку ми бачимо FOB-ціну у розмірі 2-3$. FOB означає "безкоштовно до борту міжнародного транспортного судна". Це говорить про те, що продавець оплачує всі витрати, пов'язані з доставкою товару до морського порту (найдешевший спосіб доставки товарів з Азії), а покупець оплачує вартість фактичного транспортування товару через океан до кінцевого пункту призначення.

Мінімальна кількість товарів замовлення (MOQ)

Далі потрібно подивитися на мінімальну кількість товарів замовлення. Це найменше замовлення, яке виробник готовий прийняти. Однак важливо відзначити, що ця величина майже завжди є предметом переговорів.

У нашому прикладі мінімальне замовлення складає 200 одиниць. Помноживши це на $3 за одиницю, ми можемо зрозуміти, що мінімальне замовлення цього конкретного постачальника для цього конкретного товару складе близько $600 + доставка. Це корисно знати на майбутнє, коли дійде до переговорів.

Варіанти оплати

Після вивчення ціни та MOQ необхідно вибрати спосіб оплати постачальнику. Існує кілька поширених способів оплати, і кожен із них має свої плюси та мінуси як для покупця, так і для продавця.

Давайте розглянемо нижче найпоширеніші варіанти оплати та пов'язаний з ними рівень ризику для вас як покупця:

  1. БАНКІВСЬКИЙ ПЕРЕКЛАД (UPFRONT TT)
    Рівень ризику: високий.

    При банківському переказі постачальник отримує повну оплату на початок виробництва. Цей спосіб оплати пов'язаний із високим рівнем ризику для покупця і, як правило, не рекомендується під час роботи з невідомим постачальником. Якщо щось піде не так, у вас практично не буде можливості повернути свої гроші.

  2. АКРЕДИТИВ (LETTER OF CREDIT)
    Рівень ризику: середній.

    Акредитив досить безпечний для обох сторін, однак він пов'язаний з деякими складними процедурами і зазвичай рекомендується лише для великих покупок (20 000 доларів і вище).

  3. WESTERN UNION
    Рівень ризику: високий.

    Це ризикований спосіб оплати для покупця, який не рекомендується використовувати для оплати постачальникам, якщо платіж не захищений умовним депонуванням. Western Union взагалі слід використовувати тільки тоді, коли ви укладаєте угоду з людьми, яких добре знаєте. Якщо щось піде не так, то жодна сторона не має права на відшкодування збитків.

  4. PAYPAL
    Рівень ризику: низький.

    PayPal популярний спосіб оплати серед покупців, оскільки він є набагато менш ризикованим, простим у використанні і, в цілому, добре захищає покупця. Хоча цей спосіб оплати популярний серед покупців, він менш популярний серед постачальників через труднощі з виведенням грошей, високих податкових ставок та потенційних повернень від не дуже чесних покупців.

  5. ESCROW
    Рівень ризику: низький.

    При використанні послуги Escrow гроші покупця зберігаються у третьої сторони та сплачуються постачальнику лише після того, як покупець підтвердить задовільну доставку замовлення. Escrow – це досить безпечний метод оплати при купівлі та продажу в Інтернеті, оскільки він захищає як покупця, так і постачальника.

Як правило, якщо ви тільки починаєте купувати товари на Alibaba, то найкраще домовитися з постачальниками про те, щоб вони приймали PayPal або будь-який вид Escrow послуги, щоб забезпечити для себе максимальний рівень захисту.

Спілкування з постачальниками

Тепер, коли ви вже знаєте, як краще захистити себе під час угоди з іноземними постачальниками, настав час налагодити з ними спілкування. Електронна пошта або WeChat є основними способами зв'язку для контакту із закордонними постачальниками.

У багатьох випадках постачальники використовують такі програми, як Google Translate для перекладу вашого листа, а також своєї відповіді. Пам'ятайте, що комп'ютерний переклад буває неякісним, тому будьте готові до помилок і можливого непорозуміння.

Щоб спілкування було максимально ясним, пишіть коротко, лаконічно, у хорошому форматі та без орфографічних помилок. Це не тільки допоможе вам виглядати більш престижно, ви також отримаєте більш чіткі відповіді.

Швидка порада: ставлячи запитання та оформляючи свої електронні листи постачальникам, найкраще пронумерувати свої запитання, щоб вони могли легко відповісти на кожне із них. Це дозволить зберегти чистоту та організованість листа.

Запит цін

Запит цінової пропозиції (часто званий RFQ або запит розцінок) це простий процес здійснення покупок на Alibaba. Якщо ви приділите кілька додаткових хвилин своєму діловому листу, то зможете суттєво вплинути на кількість та якість отриманих відповідей.

Ось кілька важливих питань, які слід згадати у діловому листі при покупці на Alibaba:

  • Мінімальна кількість замовлення (MOQ). Навіть якщо в описі товару вказано мінімальний обсяг замовлення, вам слід переконатися в точності та актуальності інформації. Якщо MOQ набагато вище за те, що ви можете собі дозволити, запитайте, чи готовий постачальник обговорити мінімальне замовлення. Обов'язково введіть у курс справи та повідомте ваші допустимі межі бюджету. Майте на увазі, що мінімальну кількість замовлення майже завжди можна обговорити із закордонними постачальниками.
  • Вартість зразків. Зразки є дуже важливими для перевірки якості. Насамперед поцікавтеся, які ціни на зразки. Деякі постачальники, які отримують багато замовлень на зразки, можуть збільшити роздрібну ціну на них, інші пропонують зразки зі знижкою, а деякі можуть навіть надати зразки безкоштовно, якщо вони вважають вас серйозним покупцем.
  • Ціна товару за одиницю. Одне з найважливіших питань яка вартість вашого товару за одиницю. Часто на Alibaba постачальник вказує діапазон (наприклад $2-$3 за одиницю), але вам необхідна точна цифра за одиницю, щоб правильно розподілити бюджет.
  • Терміни виробництва. Скільки часу потрібно на виготовлення вашого замовлення є важливим моментом, і в залежності від специфіки вашого бізнесу час може мати вирішальне значення.
  • Умови оплати. Багато постачальників вимагають від нових компаній передоплату за все замовлення. Це важливо знати, оскільки складські запаси є однією з основних статей витрат для компаній-початківців електронної комерції. Ви також можете поцікавитися, чи є у них умови оплати у разі довгострокового співробітництва.

Ось приклад електронного листа, який ви можете використовувати як шаблон для звернення до іноземних постачальників з Alibaba.

Доброго дня,

Мене звуть Тарас, я працюю у компанії АБВ.

Мене зацікавила ваша пропозиція товару А. Я хотів би зробити замовлення, але перш ніж я це зроблю, я маю кілька запитань:

1. Які вимоги мінімального замовлення?
2. Якою є ваша вартість за одиницю товару і чи є у вас система знижок для замовлення великої кількості товару?
3. Які умови оплати для нових клієнтів?

Перед оформленням повного замовлення, я хотів би замовити зразок товару А. Не могли б ви надіслати мені вартість зразка, включаючи вартість доставки, за адресою:

Тарас Квітенко
вул. Ялинкова, буд.8
Київ, 123456
Україна

Дякую.

Тарас,
Компанія АБВ
www.abccompany.com
380991112233

Як бачите, наведений вище шаблон короткий, лаконічний, і його мета – спілкування на професійному рівні, щоб обидві сторони могли переконатися, що підходять один одному.

Будь-яке листування з постачальниками краще вести англійською мовою.

Договоріться про прийнятні умови

Після того як ви почали переговори з кількома постачальниками і маєте гарне уявлення про ціни, MOQ та умови оплати, ви можете запропонувати свої умови. Як уже говорилося в наших порадах, мінімальну кількість замовлення майже завжди можна обговорити, треба лише запропонувати. Пам'ятайте, що при успішних переговорах обидві сторони залишаться задоволеними результатом, тому ви можете трохи наполягти на своєму, але в міру.

Вибір найкращого варіанту

Після того, як ви звузили коло постачальників, наступним кроком на шляху до покупки товарів на Alibaba буде зважування всіх варіантів. Майте на увазі, що при цьому ви повинні враховувати не лише ціну, MOQ та умови оплати. Обов'язково враховуйте, наскільки добре та швидко кожен постачальник відповів вам. Спілкування з постачальниками може стати найважливішим елементом для вашого бізнесу в майбутньому, так що ви повинні бути впевнені, що на правильному шляху.

Дропшипінг на Alibaba з власним магазином на Shopify

Купівля товарів на Alibaba у надійного постачальника для вашої ніші дропшипінгу може бути зовсім новим досвідом, але дуже корисним. За наявності деяких базових знань та врахування загальних запобіжних заходів ви отримуєте безпечну та прибуткову бізнес-модель для вашого Shopify-магазину. Завжди уважно перевіряйте інформацію про постачальників і не шукайте легких обхідних шляхів, які зазвичай пропонують шахраї. Є тисячі інших надійних постачальників, яких ви можете знайти лише за кілька кліків.

Часті питання про дропшиппінг на Alibaba

На Alibaba можна займатися дропшипінгом?

Alibaba допомагає вам знаходити товари від різних виробників, але ви не можете автоматично оформляти замовлення через Alibaba. Ви можете укласти угоду з певним постачальником, якого ви знайшли, або найняти спеціальну службу в Китаї або Гонконгу для дропшипінгу товарів з Alibaba.

Будь-яка людина може зробити замовлення через Alibaba?

Так, будь-хто може зробити замовлення через Alibaba, чи то приватна особа, чи компанія. Alibaba дозволяє замовляти товари оптом у виробників з Китаю.

На Alibaba є шахраї?

Існує деяка ймовірність, що вас можуть обдурити постачальники з Alibaba, як і на інших торгових майданчиках, таких як eBay або Amazon. Щоб уникнути шахрайства на Alibaba, вам слід вжити всіх запобіжних заходів при перевірці постачальника на надійність.

На якій платформі краще займатися дропшипінгом: Alibaba чи AliExpress?

Все залежить від типу товарів, які хочете продавати. Якщо ви хочете продавати оптом чи на замовлення товари з власним логотипом, то Alibaba – найкращий варіант. Якщо ви хочете продавати готові товари без вимог мінімального замовлення, то вам більше підійде дропшиппінг на AliExpress.

Чому доставка на Alibaba така дорога?

Доставка з Alibaba така дорога через те, що Сполучені Штати знаходяться далеко від Китаю. Оскільки у кожного постачальника своя вартість доставки та терміни доставки, ви можете обговорити їх у процесі переговорів із потенційним постачальником. Зверніть увагу, що вартість доставки також може змінюватись в залежності від вибраних вами термінів доставки з Alibaba.

Зміст
Дропшиппінг з Alibaba: Як безпечно купувати товари